Biuro Wystaw

Dominik Jałowiński
Ultrastruktury

Dominik Jałowiński zabiera nas w psychodeliczną podróż w czasie i przestrzeni, wiodącą przez ludzkie lęki i nadzieje od lat 60. do dziś. Prezentowane prace są elementami całości, współtworzą złożony obraz, który wciąga odbiorcę jak kalejdoskop.

Struktura wystawy inspirowana jest psychodelicznymi doznaniami (z ang. trip). Jej forma bazuje na klasycznych psychodelicznych dekoracjach z lat 60. i 70. – wzory na ścianach, kula dyskotekowa, odpowiednio dobrane światło, fraktalna ekspozycja kolaży (od dużych tapet na ścianach po małe kolaże zawieszone na tych tapetach). Poza kolażami ważnym elementem wystawy jest „szklana kula”. Ma ona formę gwiazdy na bazie figury geometrycznej – tzw. małego stellowanego dodekahedronu. To jedna z pięciu brył platońskich, a każdej z nich odpowiada inny żywioł. Żywiołem dodekahedronu jest eter, czyli substancja wypełniająca wszechświat.

Jałowiński zestawia ze sobą mikroskopowe zdjęcia komórek i historię powojennej Europy Środkowej. Kluczem jest zderzenie i przenikanie obrazów, integracja z naturą, które dają jednocześnie nieprzewidywalny, ulotny efekt wizualny i przeżycie emocjonalne.
„Moje kolaże przedstawiają wizję ludzkości uwikłanej w walkę oraz współzawodnictwo. Są swoistym złym tripem, po przeżyciu którego zaczynamy się zastanawiać, co jest z nami nie tak. A zastanawianie się jest już pierwszym krokiem do zmian” – tłumaczy artysta.

Kolaże Dominika Jałowińskiego powstały z materiałów pochodzących z albumów o kulturze i nauce oraz z katalogów propagujących ideologię komunistyczną w Europie Środkowej z lat 60.–80.:

Dominik Jałowiński – Artysta wizualny, performer, malarz, twórca kolaży. W 2008 roku obronił dyplom w pracowni malarstwa prof. Krzysztofa Wachowiaka na Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie. W 2015 roku był stypendystą Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Prowadzi warsztaty, podczas których bada granice sztuki oraz więzi kulturowych, etnicznych i społecznych.

Więcej informacji na stronie www.biurowystaw.pl

26.05. – 30.06.2017

wernisaż: