Historie z cieni

Historie z cieni to instalacje/formy przestrzenne współistniejące z tekstami i muzyką. Stworzone przez Agę Szreder interaktywne rzeźby, inspirowane tekstami Marty Handschke w sposób ulotny upamiętniają poszczególne, nieznane istnienia, miejskie historie i legendy.

W ekspozycyjnej przestrzeni dokonuje się proces pojawiania się i znikania dzieł. Cienie obiektów widoczne na ścianie ożywają dzięki światłu i wraz z nim znikają. Światło zarówno przywołuje efemeryczne zjawiska jak i kładzie im kres. Dokonuje się próba zmaterializowania i utrwalenia czegoś tak ulotnego jak cień.

Inwentarz przedmiotów składających się na obiekty urzeka prostotą użytych środków. Szreder nadaje przedmiotom sens wykraczający poza ich funkcję i przelotną, materialną obecność. Zmienia status rzeczy zwykłej i wbrew jej nietrwałości zamienia ją w nośnik pamięci.

Historie z cieni powstały na zamówienie Instytutu Kultury Miejskiej i były prezentowane podczas festiwalu Narracje#11 w Gdańsku-Siedlcach.

Marta Handschke – fotografka, na co dzień zajmuje się grafiką użytkową i ilustracją. Ukończyła studia z zakresu fotografii na poznańskiej ASP. Projektuje m.in. okładki płyt i plakaty. Jako ilustratorka i felietonistka współpracowała z „Gazetą Wyborczą”. Od lat związana z trójmiejską sceną muzyczną; śpiewała w zespołach Oczi Cziorne i Kobiety. Autorka tekstów piosenek. W 2018 roku ukazała się jej debiutancka książka „Brzuch Matki Boskiej”.

Aga Szreder – artystka sztuk wizualnych. Absolwentka Wydziału Malarstwa i Grafiki Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku (2006). W swoich pracach najczęściej porusza temat relacji świata i natury; bada rolę człowieka jako łowcy codziennej egzystencji. Tworzy, wykorzystując różne media. Instalację z użyciem cieni prezentowała m. in. w ramach poprzedzonego działaniami warsztatowymi projektu artystycznego „Babiniec”, zorganizowanego w 2019 roku przez Fundację Brama Cukermana w przestrzeni publicznej Będzina. Instalacje z cyklu „Historie z cieni” prezentowane były w sześciu punktach w przestrzeni publicznej w Gdańsku, w ramach Festiwalu Narracje w 2019.

Wydarzenie na Facebook-u.

www.facebook.com/events/2720440048186860/

Cienie i obiekty: Aga Szreder
Wsparcie konstruktorskie: Rafał Żwirek i Jan Szreder